YU Grupa
Novobeogradsko leto 2013,
NBG, Blok 45
03. avgust 2013.

05. avgust 2013.

 
 
 
  Iz godine u godinu kulturno zabavna manifestacija Novobeogradsko leto, koja se odvija na Savskom keju u bloku 45, okuplja sve više posetilaca i iz drugih delova grada a ne samo iz lokalnih blokova.

Posle niza sjajnih gostiju prethodinih godina kao što su, Partibrejkers, Dado Topić, Darkwood Dub, Orthodox Celts, Vlatko Stefanovski, Atomsko sklonište, Del Arno Band, Sunshine i drugi, ove godine čast da otvori Novobeogradsko leto 2013 pripalo je YU grupi, koja slavi 40 godina postojanja. Kao što je i basista Žika Jelić rekao, bilo je krajnje vreme da i oni učestvuju na ovoj manifestaciji.



Počeli su oštro i britko, pred nezapamćeno velikim brojem poklonika pravog rock'n'rolla. Ko je došao bez lične zalihe vode, piva i sličnog ili se kuvao u sopstvenom znoju ili je potražio prodavce pića kojih je takodje bilo u impresivnom broju.



Elem, svirka je krenula u pola deset i već ustaljena četvorka Dragi i Petar na gitarama, Žika na basu i Slobodan na bubnjevima raspalila je svom žestinom na zadovoljstvo i odobravanje publike. Među prvim pesama bila je čuvena "Dunavom šibaju vetrovi", "Pustinja" i "Kome se raduješ". Praštale su gitare, Dragi i Petar su se izmenjivali na solo deonicama, a Žika je bio izuzretno šarmantan konferansje. Pozdravio je sve u publici a pogotovo one koji su došli na dva točka, bajkere. Da bi se "izvukao" pozdravio je i one koji su došli i biciklima jer su i to dvotočkaši, pa kad malo porastu….(opšti smeh u publici!).



Naravno svirka se nastavila nesmanjenom žestinom. "Granica", "Samo gledaj pravo", pa zatim jedan punokrvni blues. A onda prvi od vrhunaca večeri, izvođenje čuvene "Šta će meni sada vatra". Ma milina, em super rokerska svirka, em znojenje na kub. Posle nje i evergin "U tami disko kluba", a onda dobro prženje sa "Opasno te volim" (jeee!!!).



Da malo smiri situaciju YU grupa svira sentimentalnu "Dunave moj Dunave" (što reče Žika, mi smo sada kod Save, ma napisaćemo jednu i o Savi!), a zatim je objasnio kako su slučajno sedamdesetih napisali nekoliko pesama sa narodnim motivima. Krenuše oni u nezaboravan medley…"Kosovski Božuri", "Nona", "Sama". Sa ritmom koji totalno pomera noge i produženim solažama članova grupe ovo je bio drugi vrhunac koncerta.
Odmah iza ovog odsvirali su, po meni, svoju najbolju pesmu, "Od zlata jabuka". Emocije na sve strane a pogotovo kod vašeg izveštača (oznojiše mi se oči!).



Publika je tražila još a oni odoše sa bine. Auh, pomislih kad ono vraća se Žika i na slide gitari odsvira novu kompoziciju, koja će se naći na njihovom budućem albumu, za koju je on napisao muziku a Bora Đorđević tekst.
Ovo je bio uvod u bis gde je YU grupa odsvirala pesme "Crni leptir" (obavezno štivo), "Čudna šuma" (jeee!!!, publika uveliko pleše!), emotivnu "Mornar" (uh, bre, predivna) i za kraj sasvim jasnu "Odlazim".



Dva sata je brzo prošlo, mi smo se odlično proveli, a ovaj koncert predstavlja pozitivan podstrek u našim životima zato što je YU grupa za sve ove godine pokazala i dokazala da su po kvalitetu muziciranja naši Allman Brothers Band a po emocijama i energiji jedinstveni. Svaka čast momci!

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
Foto & video - Nebojša Mićković

 
 

koncerti


Eric Burdon & The Animals
Kombank Arena, Beograd
15.07.2013.




Ana Ćurčin & Dukat
KC "Grad", Beograd
26.06.2013.




Bajaga i Instruktori
Kalemegdan, Beograd
22.06.2013.




Public Image Limited
Bašta SKC-a
13.06.2013.




Vlada Divljan & Ljetno Kino
Bašta SKC-a
07.06.2013.




Depeche Mode
Ušće
19. maj 2013.




Dado Topić & TAT
Sava Centar
17.05.2013.




Zemlja gruva
"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.